Taktekking av flate tak

01 juli 2024 Kim Andre Haugen

editorial

Når det kommer til taktekking, er flate tak en egen spesialitet som krever riktig ekspertise og materialer for å sikre at taket er tett, varig og vedlikeholdsvennlig. Flate tak finnes på mange typer bygninger, fra industribygg til kontorbygg og leilighetskomplekser. Disse takene er utsatt for elementene og kan være tilbøyelige til problemer som vannansamlinger og lekkasjer dersom de ikke er ordentlig konstruert og vedlikeholdt. I denne artikkelen skal vi se nærmere på ulike aspekter av taktekking av flate tak, inkludert materialvalg, vedlikehold og problemløsning.

Materialer og metoder for taktekking av flate tak

Det finnes flere metoder og materialer som brukes til å tekket flate tak, og valget avhenger ofte av takets konstruksjon, forventet levetid og klimatiske forhold. Blant de vanligste materialene finner vi takpapp, PVC, EPDM (ethylen propylen dien monomer) gummi, TPO (thermoplastic olefin) og asfaltbaserte løsninger. Hver av disse materialene har sine fordeler og ulemper som må overveies før taktekkingen starter.

Takpapp har lenge vært populær grunnet dens holdbarhet og motstandsevne mot vanninntrenging. Bitumenbaserte produkter, som takpapp, påføres taket i lag for å skape en vannavvisende overflate. PVC- og TPO-membraner tilbyr sterke, lette og fleksible løsninger som også er motstandsdyktige mot kjemisk påvirkning og UV-stråling. EPDM er en gummibasert membran som er kjent for sin holdbarhet og evne til å tåle ekstreme temperaturvariasjoner.

Metoden for installasjon vil variere avhengig av materialet. Mens noen membraner er selvklebende, krever andre hete lufter eller spesielle klebemidler for å sikre at de holder tett og forblir på plass. Valg av teknikk og materialer kan også påvirkes av om taket er helt nytt eller om det kreves rehabilitering av et eksisterende tak.

Vedlikehold og lekkasjeforebygging

For å bevare et flatt tak sitt integritet og funksjonalitet over tid, er det avgjørende å ha en vedlikeholdsplan på plass. Regelmessige inspeksjoner, spesielt etter ekstremvær, bidrar til å identifisere potensielle problemer som løs taktekking eller samlinger av vann før de blir alvorlige problemer. Et viktig punkt er å sørge for at takets dreneringssystem fungerer optimalt for å hindre vannsamling, som kan føre til vekst av mose og skade på takmembranen.

I tillegg må man foreta visuell inspeksjon av membranen for rift, sprekker og andre tegn på slitasje. Slike skader må repareres raskt for å unngå vanninfiltrering som kan forårsake store skader på bygningens struktur. Det er også viktig å holde takflaten fri for rusk og søppel som kan hindre vannflyt eller forårsake fysiske skader.

image

Problemløsning og rehabilitering

Problemer med taktekking av flate tak kan omfatte alt fra små lekkasjer til større strukturelle skader som krever omfattende reparasjoner. En vanlig utfordring er blærer i takbelegget, som kan oppstå på grunn av fuktighet fanget under takmaterialet eller ved dårlig installasjon. Dersom blærer og riss i takbelegget ikke håndteres, kan de med tid føre til lekkasjer og videre vannskader. Rehabilitering av flate tak kan innebære alt fra delvis omlagting av takbelegg til fullstendig utskifting av taket. Ved store rehabiliteringsprosjekter, er det avgjørende å velge en erfaren og kvalifisert takentreprenør.

Når det kommer til å løse problemer og utføre taktekking av flate tak, står erfaring og kunnskap sentralt. Å engasjere en pålitelig takentreprenør kan sikre at arbeidet utføres med høyeste kvalitet og i henhold til gjeldende standarder. Med dette i tankene må vi ta for oss Unitak, en leder innenfor taktekking i Norge, som tilbyr et bredt spekter av tjenester for flate tak. Unitak egner seg utmerket for både nye prosjekter og rehabilitering av eksisterende tak og kommer med sterk kompetanse på området. Besøk Unitak.no for mer informasjon eller for å få et uforpliktende tilbud på ditt kommende takprosjekt. Enten det er kommersielle eller private bygg, kan Unitak sikre at ditt flate tak blir tekket fagmessig og med materialer av høyeste kvalitet.

Flere nyheter